Naše nogometne nade.

U nastavku donosimo tekst našeg Ramiza Brkića:

U Tešnju rastu neki novi fudbalski klinci. Jedan od njih, ali i najbolji, je i Sead Brka, krilni napadač i kapiten kadetskog tima Toška iz Tešnja.

“KAŽU DA SAM TALENTOVAN ZA MNOGE SPORTOVE, ALI FUDBAL JE MOJA JEDINA LJUBAV.”
Posjetioci nogometnih predstava u Tešnju, pored seniorske ekipe Toška, sve se češće viđaju i na utakmicama koje igraju mlađe selekcije ovog kluba. Prispjela je, naime, jedna sjajna generacija mladih fubalera koji garantuju bolje dane za tešanjski fudbal.
Sve pionirske i omladinske selekcije imaju dobre rezultate, ali nekako se naročito ističu kadeti ovog kluba među kojioma se požrtvovanjem, ozbijnjošću i radom ističe nekoliko talentovanih dječaka, kakvi su, recimo, golman Muhamed Bašić, te igrači braća Đulović, Jasmin Džemo, Sadija Brka, Muamer Kadušić…
Međutim, u tom sjajnom sastavu posebno se ističe kapiten ove ekipe i njen najbolji igrač, 16-togodišnji Sead Brka, koji je uvijek spreman na terenu „ostaviti dušu i srce“ da bi njegov tim zabilježio povoljan rezultat. Mnogo toga vrijedi hvale kad je u pitanju ovaj golobradi dječak. Krase ga brzina, snaga, razantan udarac a i mirnoća sa kojom ulazi u svaki susret.
„Počeo sam igrati fudbal u svojoj sedmoj godini. Igram krilnog napadača, lijevog ili desnog, svejedno mi je, i kapiten sam ekipe u kojoj igraju moji vršnjaci koji fudbal vole, vjerujem, onoliko koliko i ja. Zato mi je i zadovoljstvo veće kad uz sebe na terenu imam moje drugove: Ahmeda, Jasmina, Muhameda, Sadiju, Muamera, Vedina, Senada, Anesa, Amera, Belmina i druge“, kaže Sead.
Uz to što je dobar fudbaler Sead je i vrlodobar učenik tešanjske gimnazije, a od svih predmeta najviše voli jezike. Kaže, čak, kako će po završetku gimnazije krenuti na studij engleskog jezika. Na naš prigovor šta ga to sputava da bude odličan učenik, kao iz topa šeretski ispali: „Matematika, Fizika i Hemija.“
Sa Seadom smo razgovarali o njegovim namjerama vezanim za fudbal, interesovalo nas je kako vidi svoju ekipu s obzirom da ove godine igraju u federalnom rangu, i napokon za koga navija i koga pored fudbala nosi u svom srcu.
„Čini mi se da sam Vam već pomenuo svoju želju da igram u nekoj ekipi iz elitnog društva, Željezničaru, recimo. Ja volim i način igre Mančester Junajteda.Ja ću raditi, raditi, raditi, pa vidjećemo šta će da bude. Za sada sa ekipom treniram četiri puta dnevno, a kod kuće čekaju me moje sprave uz čiju pomoć nabijam snagu“, kaže Brka.
Mladi ljudi imaju svoje simpatije. Tebi je 17.godina. Je li se neka djevojčica ili djevojaka uselila u tvoje srce?
„Ma bilo je i toga. Imao sam, čak, i ozbiljnu vezu. Sad mi nije do toga. Škola i nogomet su mi prioritet“.
Sretno, Seade!

2

Loading