Velika ekološka akcija USR “Blinker” Kalošević.

Jučer (nedjelja, 27.03.2016.godine) je u organizaciji USR “BLINKER” Kalošević-Tešanj, održana je VELIKA EKOLOŠKA AKCIJA povodom Svjetskog dana voda.

Akcija je izvedena u okviru proljetnog čišćenja šireg područja općine Tešanj, u kojoj je učestvovalo više udruženja građana ( lovci, ribolovci, izviđači, eko-mladi i drugi ekološki osvješteni građani), čiji volonterski rad je podržala Općina Tešanj.

U sklopu ove akcije na području Kaloševića, Putešića i Mrkotića organizovano je čišćenje korita i obala rijeke Usore, pristupnih puteva te dvorišta OŠ “Abdulvehab Ilhamija”.

Pored članova USR “Blinker” Kalošević-Tešanj u ovoj akciji su učestvovali učenici OŠ “Abdulvehab Ilhamija” iz Kaloševića i Mrkotića uz prisustvo nastavnog osoblja, zatim članovi Kluba borilačkih sportova “Borac” iz Jelaha na čelu sa trenerom Alibalić Huseinom, te članovi Udruženja građana “REZ” iz Rosulja na čelu sa Himzić Elvedinom, polaznici mektebske nastave u džematu Mrkotić-Putešić i drugi ekološki osvješteni građani ovih sredina.

Izvođače akcije obišli su predstavnici općine Tešanj Šemsudin Karahodžić, Hasan Plančić i Hamzalija Hojkurić kao i novinarska ekipa SMART TV.

Svim učesnicima akcije obezbjeđene su zaštitne rukavice za rad, dovoljan broj vreća za smeće, topli obrok i osvježenje.

Lijep i sunčan dan dali su dodatni motiv da izvođači akcije urade dobar posao.

Radilo se u pet grupa na pet raznih lokacija i pravaca gdje su sve grupe uradile planirani posao u predviđenom vremenskom periodu.

Tamo gdje vrijedne ruke volontera nisu mogle odraditi posao nesebično je pomagao Dalija-Dalko Karahodžić iz Jevadžija sa svojom radnom mašinom.

Dalko je iskopao rupe za sadnice “Dud”, “Trešnja” i “Višnja” na jezeru Mrkotić koje je Udruženju nesebično donirao Dajdić Nihad iz Kaloševića.

Akciju su podržali i uveličali svojim prisustvom ekolozi: Semir Cerovac sa svojim bratom Nerminom i ocem Tajibom, zatim Terzić Mehmedalija-Ali sa svojim ocem starim Usorskim vukom Terzić Nedžad, Idriz-Icke Cerovac, Asim-Som Skopljak, Emir Unkić-Deba, Hakić Safet, Himzić Elvedin i Senaid, Zijad Hatkić-Zike, Husein Alibalić i mnogi drugi.

Tokom akcije prikupljena je velika količina smeća i otpada koju će Javno komunalno preduzeće “RAD” Tešanj prevesti do gradske deponije.

Medijski sponzor ekološke akcije je Antena Radio Jelah, te im se ovom prilikom javno zahvaljujemo.

Ovom prilikom USR “Blinker” Kalošević-Tešanj se javno zahvaljuje svim učesnicima akcije kao i onima koji su planirali doći a nisu mogli zbog drugih obaveza uz poruku: Zagledaj se duboko, duboko u prirodu, i tada ćeš sve bolje razumjeti. (Albert Einstein).

2 3 4 5 6 7 8 9 10 1112 13 14 15

Loading