TOŠK – Borac 1:0.

Jučer (subota, 03.09.2016.godine) je na tešanjskim “Lukama” odigran još jedan veliki derbi TOŠK – Borac. Bila je to prvenstvena utakmica u okviru 3. kola Druge lige FBiH Grupa “Centar” a u nastavku donosimo kompletan izvještaj našeg Senada Durkalića:

“TOŠK i Borac odigrali su jednu od najneizvjesnijih utakmica proteklih 60 derbija. Velika borbenost, prava bitka za svaku loptu ali uglavnom fer igra, oduševila je više od 1.500 gledalaca od kojih je barem 4oo navijača Borca. Prije utakmice fatiha za kolegu Fahrudina Hrvića, podsjetila je na lik izvanrednog novinara, borca za istinu i toplu riječ u svakoj prilici i za svakoga. Stadion TOŠK-a je na minut zanijemio a onda sve se vratilo derbiju.

Dobro pripremljen teren, sunčano vrijeme i pune tribine bili su dodatni motiv igračima. Igralo se otvoreno,napadački ali sa svega 4 kornera na cijeloj utakmici. Odluka je pala koncem prvog poluvremena, Kadušić dobija dubinsku loptu na desnoj strani, uočava istrčalog golmana Borca Bošnjaka, precizan lob i lopta sa 25 metara završava u mreži.

Imao je domaćin još dvije prilike u prvom poluvremenu ali je odlično intervenisao Bošnjak. I Borac je mogao do poravnanja u 31. minutu ali je topovski šut Hadžikadunića završio pola metra iznad prečke.

U drugom dijelu još žešći tempo na obje strane ali rezultat se ne mijenja. Suljić u 47. minutu iz blizine ne koristi idealnu povratnu loptu. U sudijskom vremenu, rezervista Sabin Bašić pogadja prečku, nakon kojeg zvižduk sudije Mirze Zubića označava kraj lijepe fudbalske predstave.

Sportski pozdrav trenera TOŠK-a Igora Remetića (bratski zagrljaj) sa kolegom Miralemom Pašićem a odmah zatim i predsjednikom Borca Senadom Subašićem. Taj detalja je upotpunio sliku o derbiju na najbolji način, pokazavši da fair play još živi i da treba očekivati ozdravljenje BH fudbala. Možda baš preko malih klubova i sredina odakle i počinje gradnja glavne sporedne stvari na svijetu.

Jedina mana velikog derbija je podijeljenih 10 žutih kartona, po 5 na obje strane, što se sigurni moglo smanjiti ali, kako reče u prijenosu kolega Subašić: sudije pune kvotu za 13 platu ili regres svojih činovnika. Ipak treba biti korektan i reći da su svi karoni dodijeljeni opravdano. U 2 slučaja radi uzavrelih strasti i hladjenja glava nekih igrača.”

U nastavku nekoliko fotografija sa derbija:

2 3 6 7 854

Tekst i foto: Senad Durkalić.

Loading