NAJAVA: Obilježavanje 22. marta – Svjetskog dana voda.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta, s ciljem skretanja pažnje na značaj pitke vode i zalaganje za održivo upravljanje resursima pitke vode, a utvrđen je 1992. godine na  Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju (UNCED).

Ovim danom, UN želi da podsjeti na važnost zaštite vode i na nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svjeta i uputi upozorenje da je potrebno mijenjati ponašanje i odnos prema vodi i aktivnije se uključiti u njenu zaštitu.

S tim u vezi, naša ribarska udruženja USR “Blinker” Kalošević i SRD “Jelah-Tešanj” u nedjelju, 19.03.2017. godine, svako u svojoj zoni odgovornosti, organizuju proljetne ekološke akcije čišćenja na rijekama i jezerima te izletištima naše općine.

USR “Blinker” Kalošević u nedjelju u 09,00 sati, u saradnji sa Općinom Tešanj i mjesnim zajednicama Kalošević i Mrkotić, Osnovnom školom “Abdulvehab Ilhamija” Kalošević, Udruženjem građana “Mladi Mrkotić”, polaznicima mektebske nastave Džemata Mrkotić te drugih ekološki osvještenih građana ovih sredina, organizuje veliku ekološku akciju.

U sklopu akcije, na području Kaloševića, Putešića i Mrkotića planirano je čišćenje korita i obala rijeke Usore, pristupnih puteva, izletište kod “Jezera Mrkotić”, izletište “Staza Zdravlja” i drugih površina. Svim učesnicima obezbjeđene su zaštitne rukavice za rad, dovoljan broj vreća za smeće, topli obrok i osvježenje a prikupljeno smeće odvozit će se na gradsku deponiju u Bukvi od strane JKP “RAD” Tešanj.

 

SRD “Jelah-Tešanj” takođe u nedjelju organizuje akciju čišćenja korita rijeka Usore i Bosne (na ribarskoj stazi u Jelahu, na brani u Kraševu, te kod restorana “5+” u Šijama), s ciljem izgradnje ekološke svijesti kod sportskih ribolovaca i naglašavanja značaja vode kao neprocjenjivo vrijednog prirodnog resursa. U okviru akcije biće izvršeno prikupljanje i deponovanje otpada sa pomenutih lokacija.

Odlične i hvale vrijedne akcije naših sportskih udruženja te i mi ovom prilikom pozivamo sve ekološki osvještene građane da se priključe i daju svoj doprinos nekoj od navedenih akcija.

Bistro!

Loading