Sanacioni izlov ribe na Jezeru Mrkotić.

U nedjelju, 26.03.2017.godine, članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Blinker“ Kalošević-Tešanj organizovali su preventivni-sanacioni izlov ribe na lokalitetu „Jezero Mrkotić“, s ciljem dobijanja mjerodavnih podataka o vrstama i količinama ribe u jezeru.

Izlov ribe vršen je uz korištenje mreža od strane stručnih lica. Izlov je trajao po dva sata u dva navrata.

Rezultati jednodnevnog ispitivanja su pokazali da je u jezeru Mrkotić dominantna riblja vrsta „Šaran“ čija je  populacija (brojno stanje, veličina) puno veća od očekivanih količina i naših procjena. Zdravstveno stanje ribe je odlično.

Jedan od ciljeva preventivnog izlova je bio i utvrđivanje i izlov riblje jedinke – grabljivice. U tom dijelu odranije je poznato prisustvo određene količine “Soma”, a što je i potvrđeno ulovom više jedinki veličine od jedan do deset kilograma.

Međutim, preventivni izlov dao je podatke da u jezeru Mrkotić obitava i druga vrsta ribe-grabljivice i to „Bucov“, a što je novi podatak za ribolovce. Ulovljeno je desetak komada ove vrste, veličine od jedan do pet kilograma.

Ulovljena riba je tokom istraživanja držana u posebnim kavezima u jezeru da se ne bi ista dva puta ulovila.

Broj i veličina drugih ribljih vrsta biće utvrđen u slijedećem sanacionom izlovu ribe koji će biti organizovan krajem mjeseca aprila. Istraživanje će trajati jedan dan i biće korištene posebne modifikovane mreže za izlov.

Cilj ovih istraživanja jeste smanjenje broja jedinki postojećih grabljivica koje svojim predatorskim ponašanjem značajno utiču na smanjenje broja drugih ribljih vrsta.

Nakon sanacionog ribolova predviđeno je poribljavanje jezera Mrkotić o čijem terminu će članovi biti naknadno obavješteni.

Bistro!

Loading