Tešnjaci na “G-drive Štafetni polumaraton” u Banjaluci.

Štafetno trčanje polumaratona i maratona izuzetno je popularno u svijetu i značajno je uticalo na razvoj trkačkog pokreta, koji danas broji na desetine miliona ljudi.

Nakon uspješno istrčanog Sarajevskog polumaratona u septembru 2016. godine, tešanjska ekipa “Alternativa Tešanj” (Safet Turalić i Amir Srkalović, veterani “Taekwondo akademije Tešanj”, pojačani sa “Toškovcima” – Husein Škapur i Haris Halilović) će u nedjelju, 14.05.2017. godine, učestvovati na 3. Banjalučkom polumaratonu, kao učesnici Štafetne utrke, dužine 21,1 km. Start i cilj je na Trgu Krajine, a trči se kroz aleje i glavne ulice Banjaluke.

G-drive Štafetnu ekipu čine 3 ili 4 člana, koji imaju zadatak da u roku od 4 sata, zajedničkim snagama istrče dionicu od 21,1 km. Ova dionica se dijeli na način da tri člana tima trče dionice od po 5 kilometara, dok poslednji član ekipe trči dužinu od 6,1 kilometra.

Ovaj događaj je prošle godine, sa više od 5.000 učesnika, opravdao očekivanja te oborio sve rekorde. U Banjoj Luci je tog 8. maja polumaraton istrčalo više od 500 trkača iz regiona i svijeta, 4 olimpijca te 40 elitnih trkača a pored polumaratonske trke, banjalučkim alejama i stazama je prvi put trčana “Gazprom Petrol Stations” štafetna trka, u kojoj je učešće uzelo 70 timova, odnosno 280 trkača. Više od 3.000 Banjalučana je istrčalo “Nektar Fun Run”, trku zadovoljstva u dužini od 3 kilometra, a oko 10.000 gledalaca bodrilo je trkače na putu do cilja. Veliku trku u okviru 2. Banjalučkog m:tel polumaratona je istrčalo 1.050 trkača iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i cijelog svijeta, među kojima je bilo 300 žena i 750 muškaraca.

Puno sreće našim predstavnicima na ovom polumaratonu, sa željom da ga uspješno sprovedu te ubuduće imamo još i više učesnika i ekipa koje će biti dio ove pozitivne sportske priče.

Loading