Košarkaški kamp “Bjelašnica 2017”.

Prvi košarkaški kamp za dječake i djevojčice od osam do 18 godina “Bjelašnica 2017” bit će održan od 2. do 14. jula na olimpijskoj planini Bjelašnica.

Kamp organizuje Košarkaški klub Koš u saradnji sa ŽKK Konjic, KK Kiseljak, ŽKK Tešanj, ŽKK Igman i ŽKK Željezničar, a bit će održan u dvije smjene – od 2. do 8., te od 8. do 14. jula.

Direktor kampa Ekrem Spahić istaknuo je danas na konferenciji za medije da je ideja o pokretanju kampa potekla od ljudi koji ”žive košarku”, te da je kamp prikladan finansijskoj situaciji u Bosni i Hercegovini zbog čega se do sada za kamp prijavilo oko 300 polaznika.

– Bjelašnica pruža idealne uslove i prirodne kapacitete za održavanje ovakvog kampa, a blizu je Sarajeva. Broj djece koji se prijavio je ohrabrujući. U slučaju novih prijava djece, organizovat ćemo i treću smjenu od 14. do 20. jula – izjavio je Spahić.

O radu kampa nešto više je rekla trenerica ŽKK Željezničar Edina Ljubunčić.

– Djeca će u kampu trenirati dva puta dnevno po dva sata. Osim stručnjaka iz klubova organizatora, učestvovat će i treneri iz regije koji će dati svoj doprinos da djeca uspješno završe kamp i steknu nova znanja. Nadam se da će kamp postati tradicija iz koje ćemo crpiti mlade snage za reprezentativne selekcije – kazala je Ljubunčić.

Promotor kampa je bh. reprezentativac Džanan Musa koji će provesti nekoliko dana u kampu i podučavati djecu košarkaškim vještinama.

– Na ovakvim kampovima sam  ponikao, a svi znamo da je moja generacija osvojila prvenstvo Evrope. Nadam se da i ove djeca mogu ostvariti takav uspjeh. Dogovorio sam se s organizatorima da  dođem i radim s tim dječacima i djevojčicama. Za taj uzrast najbitnije je da se upoznaju o osnovama košarke i  takmičenja – rekao je Musa.

Inicijator kampa i osnivač KK Koš Sejo Bukva naglašava da je njegova obaveza bila da na Bjelašnicu dovede vrhunske trenere iz BiH i regiona.

– Osim trenera iz BiH kontakirao sam košarkaška imena iz regiona. Nije lako dovesti zvučna imena jer su ona već angažovana u radu brojnih regionalnih kampova. Želimo da ovaj kamp postane brend i da dovedemo trenere koji će naučiti djecu košarkaškim vještinama – objasnio je Bukva.

S polaznicima kampa radit će osvajač zlatne evropske medalje u kadetskom uzrastu s reprezentacijom BiH Josip Pandža, trener KK Čelik i U-16 ženske reprezentacije BiH Slobodan Kecman, bivši reprezentativac i pomoćnik u seniorskoj reprezentaciji BiH Dževad Alihodžić, a pozvana su i druga košarkaška imena koja  dolazak tek trebaju da potvrde.

Izvor: Sport Centar (scsport.ba)

Loading