Održana edukacija za sportiste, trenere i sportske radnike.

Sportski savez općine Tešanj je u četvrtak, 16.11.2017.godine, u skladu sa strateškim opredjeljenjima i ciljevima Općine Tešanj, organizovao jednodnevnu edukaciju za sportiste, trenere, sportske radnike i ostala lica angažovana u sportskim klubovima, kojoj je prisustvovalo preko 50 osoba iz sportskog života naše općine.

Edukacija je održana u prepunoj sali Općinskog vijeća, s ciljem širenja sportske kulture i sportskog načina života, stvaranjem navika zdravog življenja, bolje socijalizacije djece i razvijanju takmičarskog duha, te jačanju organizacionih sposobnosti sportskih klubova.

Početnim izlaganjem prisutnima se obratio predsjednik Sportskog saveza općine Tešanj, Besim Sejdić a potom i Općinski načelnik Suad Huskić.

Potom se prisutnima obratio i Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Mensur Sinanović a uvodno izlaganje imao je i predsjednik Saveza društava pedagoga fizičke kulture ZDK, Amir Muminović.

Predavači na edukaciji bili su uvaženi profesori fizičke kulture i sporta naše općine: Esad Bašić, koji je predstavio svoju temu ”Dugoročni razvoj sportista”, zatim mr. Benjamin Alić, sa temom ”Trener u sportu”, a za kraj svoju prezentaciju ”Senzibilne faze u razvoju sporta”, predstavio je Adis Bekrić.

Profesor Esad Bašić, koji je ujedno i trener sa UEFA B-licencom, je istakao veliki značaj ove edukacije, jer su rijetke prilike da treneri imaju besplatne edukacije, te da je ovo jedan pozitivan pomak. U svojoj temi ”Dugoročni razvoj mladih sportista”, naveo je krucijalni problem – izostanak dugoročnog plana rada u sportskim organizacijama, što direktno utiče na mogućnost ostvarivanja značajnijih rezultata, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Savjetuje sve mlade sportiste, ali i one koji se žele baviti sportom da slijede svoje snove i da samo predanim i istrajnim radom, korak po korak, dolaze i značajni rezultati. “Do uspjeha se dolazi stepenicama, a ne liftom”.

Magistar Benjamin Alić je sa svojom temom ”Trener u sportu” pokušao prisutnima približiti sve one karakteristike koje treba da krase savremenog trenera koji radi sa djecom te ukazao i na negativne primjere i konotacije, kao i probleme sa kojima se svaki trener susreće.

Profesor Adis Bekrić, u svojoj temi ”Senzibilne faze u razvoju djece”, naveo je šta je to jako bitno u razvoju mladog sportiste, te da treneri koji rade sa njima dobro poznaju taj period. U tom periodu razvija se motorika, fleksibilnost, ravnoteža, koordinacija i sve ostale vještine koje su bitne za razvijanje jedne zdrave i uspješne sportske ličnosti. Takođe je istakao značaj dugoročnog plana treninga te posavjetovao sve mlade da se što ranije počnu baviti sportom, te da ovakve edukacije moraju doprinijeti buđenju svijesti kod većine trenera i sportskih radnika, kako bi mogli da motivišu mlade za razvijanjem sportskog duha.

Nakon prezentacije tema, uslijedila su i pitanja zainteresovanih polaznika edukacije a svoje obraćanje imao je i Predsjednik Sportskog saveza općine Zavidovići, Elvir Starčević.

Na kraju, mora se istaći da je ovo bilo jedna svakako jako potrebna i dobrodošla edukacija, na što ukazuje ozbiljnost izloženih tema kao i posjećenost istoj od strane predstavnika sportskih klubova, te se nadamo da će polučiti rezultate. Svakako očekujemo još ovakvih edukacija u budućnosti jer samo cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje nam može omogućiti da stalno idemo naprijed.

Loading