full screen background image

BICIKLISTIČKI KLUB TEŠANJ

Biciklistički klub Tešanj osnovan je 2012. godine, s ciljem razvoja, omasovljavanja i unapređenja biciklističkog sporta na području općine Tešanj. I ove je godine, kao i proteklih, organizovao niz promotivnih vožnji za svoje članove, kako na lokalnim stazama naše i susjednih općina tako i na atraktivnim lokacijama širom BiH, počevši od planina Vlašića, Bjelašnice, Konjuha, Ozrena, Parka prirode “Tajan”, jezera Modrac, Prokoškog jezera kao i vrha “Sveti Jure” u Hrvatskoj i mnogih drugih.

Pored ovih aktivnosti, realizovana je i treća po redu, proljetna biciklijada “Tešanj 2015” koja je kao i prethodne dvije, okupila veliki broj tešanjskih biciklista, kao i dosta gostiju iz Žepča, Maglaja, Zenice, Tuzle, Lukavca, Živinica, Čelinca, Laktaša …

Nešto čime se posebno ponosimo je i organizacija biciklističkog pohoda “Tešanj – Srebrenica” – posjeta i odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Ovo je aktivnost koju klub već treću godinu zaredom realizuje u saradnji sa organizatorima maratona “Bihać – Srebrenica”, i to na način da grupa biciklista iz Tešnja prijeđe relaciju Tešanj – MC Potočari na biciklima, sa prvim noćenjem u Kladnju, pridruživanjem maratonu Bihać-Srebrenica, drugim noćenjem u samim Potočarima te sutradan 11.7. klanjanje dženaze i odavanje počasti žrtvama genocida.

Vizija entuzijasta i članova ovog kluba je popularizacija sportskog i zdravog načina života,  kroz bicikl kao sredstvo za razvoj sporta, rekreativnog i takmičarskog, razvoj turističkih potencijala naše Općine te ekološka osviješćenost građana.

Članovi kluba više preferiraju tzv. “brdski biciklizam” ili “montibajking” (od engleskog izraza mountain-biking) a koji se  odnosi se na svaku vožnju naročito dizajniranim terenskim biciklom (brdski bicikl, mountain bike) izvan izgrađenih prometnih pravaca. To se ponajprije odnosi na brdske i šumske puteljke, ali i na urbana područja gdje god se zahtijeva vještina terenske vožnje (npr. niz stepenice, u parkovima…)

Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u natjecateljskom smislu, u neprestanom je porastu, a sam brdski bicikl, zbog svoje robusnosti, udobnosti i praktičnog dizajna, sve više iz svakodnevne uporabe istiskuje druge vrste bicikala. Čak štoviše, velika većina korisnika uopće ne koristi brdski bicikl kao sportski rekvizit nego isključivo kao prijevozno sredstvo iako je, zbog svoje namjene i vožnji izvan asfaltnih cesta, geometrija okvira ovih bicikala bitno različita od one na biciklima namijenjenim gradskoj vožnji i asfaltiranim stazama.

 

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com