full screen background image

ŠAH

ISTORIJAT ŠAHOVSKOG KLUBA
Šah se u Tešnju počeo igrati zaista davno, prema pričama starijih, dešavalo se to po odajama konaka i u prvoj tešanjskoj Čitaonici koja se nalazila na Donjoj čaršiji. Čitaonica je sagrađena 1902. godine i bila je sjedište tadašnjih zaljubljenika šaha, muzike, poezije. Ovom drevnom igrom “bavili su se i bezi i age”. Institucijalno, šah u Tešnju počinje da se igra 1950. godine, kada veliki zaljubljenici ove igre, prije svih Halid Hafizović, Rizo Mulabdić, Izudin Aličehajić, Ekrem Hundur, Sabit Braković, Enver Korajlić i Alija Galijašević, osnivaju i registruju kod Šahovskog saveza BiH Šahovski klub “Edhem Ajanović”. Nakon osnivanja klub postiže zavidne rezultate na području tadašnje regije Doboj i BiH, a između ostalog se izdvaja:  1962. godine u Banja Luci četvrtfinale Kupa BiH, 1964. godine polufinale Kupa BiH, 1978. godine u liga takmičenju po prvi puta se klub plasirao u završnicu jedinstvene lige BiH, u kojoj je takođe vodio zapaženu ulogu, zatim klub je kroz svoje šahiste na pojedinačnim prvenstvima uvijek imao zapažene rezultate te je davao omladinske i seniorske prvake dobojske regije. Osim redovnih takmičenja klub je organizirao simultanke, pozivne turnire, memorijalne turnire, a u dva navrata okupio je najbolje šahiste bivše Jugoslavije organiziravši 1957. najelitniji turnir sa samim velemajstorima, a 1982. godine preuzeo je domaćinstvo i tehničku organizaciju šahovskog prvenstva Jugoslavije – grupa zapad. U vrijeme agresije na BiH šahovski klub je i dalje bio aktivan te je pod granatama organizirao takmičenja po jedinicama Armije BiH, pa je iz tog perioda imao prvaka 3. Korpusa. Nakon agresije klub se vraća normalnim aktivnostima koja projektuju šahovski savezi i i dalje bilježi zavidne rezultate. Godine 2003.  klub mijenja ime u Šahovsko društvo „Tešanj“, nastavljajući vršiti stalne aktivnosti, unapređuje šah kroz „ŠKOLU ŠAHA“ za najmlađe i organiziranje turnira za osnovne škole koje se proteže do državnog nivoa. Iz ovog perioda vrijedno je izdvojiti da je seniorska ekipa više puta bila Kantonalni prvak i da je u Prvoj „B“ ligi Federacije BiH imala dvije najuspješnije ploče tj. dva pojedinca sa najviše poena u zbiru. Kroz školu šaha i pojedinačna prvenstva škola takođe smo imali izuzetne rezultate pa smo gotovo svake godine imali djecu koja su bila prvaci Kantona, Federacije, a par puta smo imali i prvake države koji su nastupali na Europskom prvenstvu sa zapaženim uspjehom. Ovo je kratki pregled aktivnosti šahovskog kluba.

Rezultati u 2015. godini:

Turnir Osnovnih škola

Dana 29.03.2015. godine u Osnovnoj školi „Huso Hodžić održano je pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih škola sa područja naše općine u šahu po švicarskom sistemu parovanja od pet kola. Na prvenstvu je uzelo učešće 25 učenika iz gotovo svih škola sa područja općine. Turnir je sudio predsjednik UO Samir Hatibović koji konstatuje da je prvenstvo završeno korektno i u fer nadmetanju te da je kao takvo uspješno i okončano sa dole navedenim rezultatima:
Do 12 god:
1.Huremović Nihad I mjesto
2.Ibrahimović Tarik II mjesto
3.Omerbašić Ismail III mjesto
Do 14 god:
1.Hasanbašić Benjamin I mjesto
2.Ćostović Ensar II mjesto
3.Dugalić Imad III mjesto
Djevojčice do 14 god.
1.Subašić Mevludina I mjesto
2.Kurdić Fatima II mjesto
3.Klepić Dženana III mjesto
Napomena: Svi navedeni učenici su nagrađeni i stekli su pravo učešća na pojedinačnom Kantonalnom prvenstvu.

Kantonalno prvenstvo ZDK

Dana 04.04.2015. godine u Zenici je održano pojedinačno Kantonalno prvenstvo učenika u šahu na kojem je učestvovao i naš klub. Pravo učešća na istom imali su učenici koji su u svojoj kategoriji osvojili jedno od prva tri mjesta na prvenstvu Osnovnih škola općine Tešanj. Kao i svake godine i ove je svu organizaciju preuzeo naš Šahovski klub, te je na ovo prvenstvo poveo jedanaest učenika, obzirom da je bilo i onih koji su talentovani ali sticajem okolnosti nisu osvojili jedno od prva tri mjesta.

Dole navedeni takmičari su svojim plasmanom stekli pravo učešća na Federalnom prvenstvu  za kadete:

Mevludina Subašić – I mjesto
Dževad Huremović – II mjesto
Dženana Klepić – III mjesto
Imad Dugalić – III mjesto

Na Federalnom takmičenju u Lukavcu, koje je organizovano od 19.-24.04.2015.godine, učestvovali su Dževad Huremović i Imad Dugalić, dok djevojke Mevludina Subašić i Dženana Klepić nisu išle jer je istovremeno bilo i takmičenje iz matematike. Dječaci su dostojno prezentovali naš klub i Općinu i osvojili jedno peto i jedno šesto mjesto.

 

Kao značajan uspjeh u 2015. godini možemo istaći i renoviranje prostorija kluba, koje su sad potpuno uređene i uslovne za održavanje svih aktivnosti kluba.

 

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com