full screen background image

ŽOK TEŠANJ

Ženski odbojkaški klub „Tešanj“ je registrovan u septembru 2006. godine i počeo da se takmiči u sklopu 2. lige F BiH. (sada je to 1. liga F BiH).

Klub je registrovao Izet Mandžukić, profesor Tjelesnog i zdravstvenog odgoja zaposlen u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj.

U početku odbojkašice su trenirale na poligonu Srednjih škola  u Tešnju kao članice sekcije Srednje tehničke škole, a potom u klubu  KK „Trica“ Tešanj, u sklopu škole odbojke pod vodstvom profesora Samke Vejsića.

Za treninge kluba je određena mala dvorana DTV “Partizan“ u centru grada u kojoj se sedmično održavalo oko 9  treninga za tri selekcije raspoređene po godištima. Takođe su se u toj maloj dvorani igrale i prijateljske utakmice protiv OK “Maglaj“ i ŽOK “Zavidovići“. U toj dvorani se odigrao i prvi turnir Srednjih tehničkih  škola na nivou Federacije BiH, na kojem su naše odbojkašice zauzele treće mjesto. Broj članova kluba je bio iznenađujući ukupno 72 odbojkašice, jer Tešanj nije imao mnogo ponuda za djevojčice kada je u pitanju klupski sport.

Za klub su igrale u prvom timu: Halilović Amela, Kadušić Enida, Halilović Azra, Ahmetagić Azra, Hotić Anesa, Ferizović Iris, Mujezinović Alma, Šehić Mina, Ajanović Sajra.

Izgradnjom velike dvorane Sportsko rekreacionog centra „Tešanj“, uslovi za igru i treniranje su se popravili, a time i rezultati.

U ligaškom takmičenju nije bilo većih rezultata do 2011. godine, kada je naš tim osvojio treće mjesto po rezultatu od 21 ekipe. Iste godine na takmičenju srednjih tehničkih škola u Bihaću naše odbojkašice su izgubile u finalu od ekipe iz Vogošće i zauzele 2. mjesto.

Sastav ekipe koji je napravio najbolje rezultate u istoriji kluba:   Helena Merzić primač, Vanja Merzić primač, Amila Alagić libero, Amra Mandžukić korektor, Evelina Đulbić srednji bloker, Ajla Ćeman tehničar i srednji bloker, Dženeta Tahirović primač, Ajla Srkalović libero, Amela Škapur primač, Atifa Mujaković tehničar, Dejana Stanković tehničar, Mujić Alma primač.

Naredne godine naša ekipa je ostvarila u nizu 8. pobjeda i bila u poziciji za osvajanje prve pozicije, koja bi je vodila u doigravanje za ulazak u Super ligu FBiH.

To se nije dogodilo, jer smo završili na 2. mjestu i jednim bodom zaostatka, što je najveći uspjeh ove ekipe u sezoni 2012/13.

Naše dvije odbojkašice su pozvane na omladinski kamp najboljih odbojkašica u mlađim kategorijama i to: Amra Mandžukić (1998.godište) i Dženeta Tahirović(1999. godište). Nakon kampa Amra je pozvana u kadetsku reprezentaciju BiH, koja se pripremala za Evropsko kadetsko prvenstvo.

Odlaskom naših odbojkašica na studije i u druge klubove kao što su OK „Kula“ Gradačac premijerligaš (Amra Mandžukić), ŽOK “Gračanica“ superligaš (Helena Merzić), ŽOK “Tuzla“ član 1. lige BiH (Vanja Merzić), rezultati su bili prosječni.

Na početku rada kluba pomagali su nam HIFA Tešanj, HIFA Petrol, Opća bolnica Tešanj, Dom zdravlja Tešanj, Medifarm Tešanj, Tefarm Tešanj, a sada klub zavisi samo od općine Tešanj, generalnog sponzora kluba, zatim Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK,  BH Telecoma, apoteka Medifarm Tešanj, ELF-a Matuzići.

Kada su u pitanju mlađe kategorije, najbolji rezultati su 2. mjesto kadetkinja na nivou regije 2. (ZDK kanton, Tuzlanski kanton, Posavski kanton), 2. mjesto pionirki u ZDK i 3. mjesto pionirki u ZDK.

Školska takmičenja su bolja, jer su naše odbojkašice igrajući za svoje škole  u kategoriji osnovnih škola osvojile 1. mjesto u ZDK i 5. mjesto u Federaciji, a u kategoriji srednjih škola prvaci ZDK i jednom 2. mjesto i jednom 3. mjesto u Federaciji.

 

Najbolja odbojkašica ŽOK“Tešanj“ je nesumnjivo Amra Mandžukić koja je igrala za tri kluba u tri  kategorije i osvojila tri prva mjesta u ZDK i Tuzlanskom kantonu i tri puta je bila prva u Federaciji i tri puta treća na državnom nivou za prvaka BiH.

Ona je sa 12. godina postala član prve postave kluba, a sa 13. godina je igrala i za OK“Maglaj“ i za ŽOK“Tešanj“.

Sa 14. godina je pozvana u kadetsku reprezentaciju BiH, a odmah potom potpisala profesionalni ugovor sa premijerligašem „Kula“ Gradačac, gdje i danas igra.

Dobila je ponudu iz slijedećih klubova:“Jedinstvo – Bimal“ Brčko, „Bihać- Preminger“ Bihać. „BL Volley „ Banja Luka, „Sloboda „ Tuzla i  „Bosna“ Kalesija, što se do sada nije desilo ni jednoj odbojkašici iz BiH.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com