Ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 kod ranjivih grupa stanovnika općine Tešanj.

U okviru realizacije projekta „Budimo odgovorni“ koji provodi Sportski savez općine Tešanj, dana 10.10.2020. godine na području općine Tešanj izvršena je podjela besplatnih higijenskih paketa sa zaštitnom opremom i upustvima o ponašanju građana tokom pandemije Covid-19.
Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
Podjelu higijenskih paketa vršili su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tešanj u saradnji sa predstavnicima udruženja građana:
– “Civilne žrtve rata općine Tešanj“,
– “Slijepa i slabovidna lica općine Tešanj”,
– “Sugar Tešanj” (osobe sa šećernom bolešću) i
– “Hronični bubrežni bolesnici općine Tešanj”.
Podjeli higijenskih paketa prisutvovalo je 295 građana na četiri punkta, a tokom narednog perioda bit će podijeljeno još 105 higijenskih paketa članovima gore navedenih udruženja koji borave u svojim domovima zbog bolesti.
Kroz realizaciju ovakvih aktivnosti svakom korisniku ćemo olakšati vršenje svakodnevnih obaveza kroz besplatnu dodjelu zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju, rekla nam je Zijada Solo, predsjednica udruženja „Civilne žrtve rata općine Tešanj“, te je dodala: „Posebno mi je drago da su paketi podijeljeni jednakom broju muškaraca i žena“.
Predsjednik Udruženja „Sugar Tešanj“ Nermin Kotorić je pohvalio inicijativu za ublažavanje posljedica izazavnih pandemijom Covid-19, te pojasnio da je u ovom projektu svaki korisnik dobio besplatno higijenski paket koji sadrži 20 zaštitnih maski, 20 zaštitnih rukavica, dva sredstva za dezinfekciju te letak sa upustvima o ponašanju tokom pandemije COVID 19, a što će im svakako olakšati obavljanje redovnih životnih poslova odnosno zaštiti zdravlja svih građana općine Tešanj.
Predsjednik Udruženja „Slijepa i slabovidna lica općine Tešanj“ Nihad Mujaković je izjavio: „Iskrene čestitke Sportskom savezu općine Tešanj na pripremi i realizaciji projekata koji doprinosi zaštiti zdravlja i ublažavanju posljedica pandemije Covid-19, našim članovima su itekako potrebne zaštitne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju tokom posjeta bolnici i tokom obavljanja svakodnevnih poslova na javnim mjestima, te se nadamo da će u budućem periodu biti još ovakvih ili sličnih projekata.
Iz izjava predstavnika udruženja građana koji spadaju u ranjive grupe stanovnika općine Tešanj možemo zaključiti da je projekat „Budimo odgovorni“ u potpunosti ispunio predviđene ciljeve.

Loading