SPORTSKI TERENI

Općina Tešanj još uvijek nema adekvatno potrebama razvijenu mrežu objekata namjenjenih sportu i fizičkoj kulturi, iako su u posljednjih nekoliko godina učinjeni su značajni napori da se stvore uslovi za podršku radu i razvoju sporta.

U osnovnom obrazovanju mrežu objekata sporta i fizičke kulture čini 5 zatvorenih sportskih objekata (ukupne površine 2.180 m2), što je nedovoljno za oko 6.500 učenika osnovnih škola.

To su sljedeći objekti: – Sportska dvorana O.Š. “Huso Hodžić” Tešanj (površine 777 m2), – Sportska sala u O.Š. “1. mart” Jelah (površine 288 m2), – Sportska sala u O.Š. “Kulin Ban” Tešanjka (površine 510 m2), – Sportska sala u O.Š. “Rešad Kadić” Krndija (površine 317 m2), – Sportska sala u O.Š. “9. septembar” Medakovo (površine 288 m2).

Srednjoškolsko obrazovanje sa oko 2.300 učenika koristi objekte JU “Sportsko-rekreativni centar“, koja je na usluzi i svim sportskim klubovima kao i građanstvu. U okviru JU “Sportsko-rekreativni centar“ Tešanj su: – Sportska dvorana Tešanj (površine 1.650 m2) u okviru JU “Sportsko-rekreativni centar” sa ukupnom površinom 3.320 m2. – Sala “Partizan” Tešanj (površine130 m2) objekat „Musala“ u okviru JU “SRC Tešanj”, – Tereni za tenis sa tartan podlogom.

Otvorene sportske terene sačinjavaju: – 5 stadiona za veliki nogomet (površine po stadionu od 7.000 do 8.000 m2, ukupno 35.000 do 40.000 m2), – 12 poligona za mali nogomet po lokalnim sredinama (površine oko 11.907 m2), – 8 otvorenih sportskih poligona uz osam osnovnih škola (površine 11.907 m2), – 3 otvorena kupališta na pojedinim privatnim lokalitetima, – 2 terena za tenis sa tartan podlogom, u sklopu SRC Tešanj.

Nogometne stadione održavaju i njima upravljaju nogometni klubovi sa sjedištima u Tešnju (TOŠK), Jelahu (Borac), Tešanjci (Pobjeda) i Šijama (Napredak), dok nogometni stadion u Mekišu koji je neadekvatan za upotrebu za treninge koristi Ragbi klub „TRK“ Tešanj. Izgradnjom Sportske dvorane na području općine Tešanj stvorena je značajna pretpostavka za razvoj sporta, unapređenje rekreacije građanstva i povoljniji uslovi za odvijanje nastave tjelesnog odgoja za oko 2.500 srednjoškolaca. Odlukom Općinskog vijeća iz 2006. godine osnovana je Javna ustanova “Sportsko-rekreativni centar”, kojoj je na upravljanje predat objekat novoizgrađene Sportske dvorane i Sportske sale “Partizan”, tako da na području općine postoji ustanova koja radi na pripremi i stvaranju uslova za rad sportskih klubova.

 

Stadion “Luke” Tešanj – održava Nogometni klub “TOŠK” Tešanj

2

SONY DSC

 

Stadion “Šibovi” Jelah – održava Fudbalski klub “Borac” Jelah5 1

7

 

Gradska dvorana JU “Sportsko-rekreacioni centar” Tešanj

24 Teniski tereni pored Gradske dvorane 351

Stadion NK “Pobjeda” na Tešanjci

7

Stadion NK “Napredak” u Šijama

4

5

 

Sportska sala OŠ “Huso Hodžić” Tešanj     16

Loading