FK “Borac” Jelah – Najuspješniji sportski kolektiv općine Tešanj u 2015. godini.

Fudbalski klub “Borac” Jelah je na kraju 2015. godine, od strane Sportskog saveza općine Tešanj proglašen za najuspješniji sportski kolektiv općine Tešanj. U nastavku donosimo pregled aktivnosti i zaista impresivnih rezultata ovog kluba na svim poljima.

Rezultati takmičarskih selekcija:

Seniori: Poslednjih nekoliko godina seniori Borca se nalaze u samom vrhu takmičarske tabele Druge lige grupa Centar. Uz solidan takmičarski sastav, i znatno nepovoljniji raspored od drugih, ekipa iz Jelaha je na kraju polusezone 2015./2016. zauzela peto mjesto sa samo dva boda iza drugoplasirane ekipe. Ono što krasi ovu ekipu je veliki broj mladih igrača iz vlastite juniorske i kadetske ekipe tako da se Borac u potpunosti oslanja na budućnost iz vlastitog omladinskog pogona, od kojeg očekuje da za godinu-dvije napravi vrlo respektabilnu ekipu koja će sigurno imati potencijala, kvaliteta i ambicija za viši rang takmičenja.

Djevojke: Prije samo tri godine u Jelahu je osnovan i ženski klub, koji već ove godine čini respektabilnu ekipu u Prvoj ženskoj ligi F BiH. O kvalitetu i dobrom radu u ovoj ekipi govori i činjenica da već imaju dvije reprezentativke u kadetskoj i juniorskoj selekciji Bosne i Hercegovine. Polusezonu su završile na šestom mjestu, ali od ove ekipe se rezultati očekuju tek za nekoliko godina, kada se nadamo učešću u najvećem državnom takmičenju.

Juniori: Već drugu godinu za redom takmiče u Omladinskoj ligi BiH grupa Centar. Polusezonu su završili na sredini tabele na osmom mjestu, ali najveći uspjeh ove ekipe je taj što svako kolo ova ekipa daje veliki broj igrača seniorskom timu i ima dobar broj kvalitetnih igrača koji su sigurna budućnost Borca.

Kadeti: Takođe se takmiče u Omladinskoj ligi BiH grupa Centar, i poslije jesenjeg dijela zauzimaju odlično četvrto mjesto sa samo tri boda manje od drugoplasirane ekipe. Nakon prošlogodišnjeg plasmana u završnicu federalnog takmičenja, i podmlađivanja ekipe, kadeti su najprijatnije pozitivno iznenađenje ovog kluba jer uz veliki broj mlađih igrača niko nije očekivao visok plasman ove ekipe, ali su oni svojim kvalitetom uspjeli da konkurišu za sami vrh tabele.

Pioniri: Takmiče se u Kvalitetnoj ligi ZDK – grupa B. Nakon polusezone zauzimaju četvrto mjesto na tabeli, ali poznavajući njihov kvalitet vjerujemo da će se do kraja sezone ovi mladi igrači uspjeti pomjeriti u sami vrh tabele.

Predpioniri: Takmiče se u Kvalitetnoj ligi ZDK – grupa B, trenutno zauzimaju sedmo mjesto na tabeli, ali uz kvalitetan rad i ozbiljan pristup treninzima i utakmicama vjerujemo da će i najmlađa selekcija ovog kluba u narednom periodu konkurisati za vrh tabele gdje im i jeste mjesto.

Pored redovnih ligaških takmičenja, FK “Borac” je organizovao i dva vrlo kvalitetna turnira, 19. Po redu Tradicionalni memorijalni turnir za seniore „Sakib Subašić Manga“ , i 7. po redu Tradicionalni memorijalni međunarodni turnir „Ibrahim Đonlagić Ibro“, za dječake rođene 2005. i 2007. godine. Takođe su organizovani i odlasci na veliki broj domaćih i inostranih turnira, ali dva sportska događaja moramo izdvojiti, a to su:
1. Organizacija Završnice kadetskog prvenstva FBiH na kojem su zbog odličnog rezultata među četiri najbolje ekipe u FBiH učestvovali i kadeti Borca iz Jelaha.
2. Organizacija i odigravanje prijateljske utakmice sa aktuelnim prvakom Premijer Lige BiH FK Sarajevo.

Pored velikih aktivnosti na omasovljavanju članstva ovaj klub je u protekloj godini uložio velika sredstva i ogroman trud na uređenju infrastukture na stadionu Šibovi u Jelahu.

Uz pomoć navijača kluba, na Šibovima je ove godine uređen teren sa umjetnom travom koji će služiti treniranju članova kluba i u znatnoj mjeri olakšati održavanje glavnog terena. Pored ovog terena dovršen je i projekat rekonstrukcije i izgradnje pomoćnog terena na kojem se uradilo kompletno uređenje, od drenažnog sistema do završnog ravnanja i sijanja trave. U prostorijama klubane instalirano je centralno grijanje koje je već ove zime u punoj funkciji. Uređena su dva kupatila u kojima su razvedene vodovodne instalacije, pločice i sanitarna oprema.

Stadion Šibovi ima izgrađen vlastiti sistem za navodnjavanje koji uz pomoć razvedenog cjevovoda i pumpi vrši snabdjevanje vodom iz 1,5 km udaljene rijeke Usore, što znatno smanjuje troškove i rješava problem snabdjevanja vodom u vrijeme ljetnih suša. Izvršena je i zamjena zastarjelih električnih instalacija, uz pomoć uprave i volontera. Nabavljene su mašine za održavanje travnatog terena, promjenjen dio dotrajale stolarije, izvršeno vanjsko uređenje na prozorima klubane, sanirani oštećeni dijelovi glavnog terena, i još mnogo „manjih“ aktivnosti koje su doprinijele da već ove godine u Jelahu na Šibovima imamo pravi sportski kompleks sa tri terena, obnovljenom klubanom sa odličnim uslovima, i odličnom atmosferom za još masovnije okupljanje sportista sa šireg prostora, sa naglaskom na razvoj omladinske škole.

Osim ovih sportskih i infrastukturnih uspjeha, sa zadovoljstvom možemo istaći i to da je FK “Borac” Jelah jedan od rijetkih klubova u našoj državi koji iz godine u godinu posluje bez finansijskih dugovanja, i već osmu godinu za redom, i pored velikih infrastrukturnih ulaganja nisu u minusu.

I u narednom periodu sigurni smo da će FK “Borac” biti vrlo važan faktor za razvoj nogometa ali i sporta uopće, te da, da uz ovakve pozitivne primjere sportskih kolektiva, bh nogomet ima svijetlu budućnost.

8

Loading