Nogometna reprezentacija BiH izborila baraž!

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je plasman u baraž za Evropsko prvenstvo koje se igra naredne godine u Francuskoj.

 

Zmajevi su sinoć u posljednjoj utakmici grupne faze golovima dvostrukog strijelca Medunjanina i džokera sa klupe Đurića savladali Kipar rezultatom 3:2.

Nakon uvodnog odmjeravanja snaga, već u 13. minuti jedna dubinska lopta Pjanića za Zukanovića, koji vraća Medunjaninu koji majstorski pogađa za vodstvo naše selekcije. U 25. minuti Ibišević pogađa lijevu stativu.

I kako to po pravilu, nakon velikih promašaja obično uslijedi kazna. Efrem šutira, Begović griješi, lopta dolazi do kapitena Charalambidesa kojem nije bilo teško zatresti praznu mrežu za 1:1 u 32. minuti. Potpuni preokret Kiprana u 41. minuti, Demetriou prolazi po desnoj strani, oštar ubačaj, Mytidisu preostaje lakši dio posla za 2:1.

 Ipak, samo dvije minute kasnije Medunjanin svojim drugim golom poravnava rezultat. Lulić centrira sa lijeve strane, odbrana Kiprana je zaboravila na Medunjanina koji neometan sa sedam metara pogađa mrežu Georgallidesa za 2:2 i rezultat kojim se otišlo na odmor.

U drugom poluvremenu nije bilo previše uzbuđenja. Naš selektor u 61. minuti uvodi Milana Đurića, što se (opet) pokazuje kao maestralan potez, samo šest minuta kasnije naš korpulentni napadač donosi pobjedu našoj selekciji i plasman u baraž.

Do kraja susreta Kiprani su pokušali stići do izjednačenja, no naši reprezentativci su odolijevali svim napadima i na kraju zasluženo slavili.

 b
Belgija je sa 3:1 pobijedila Izrael.
Žrijeb baraža je u nedjelju, 8. oktobra, a BiH je u šeširu sa povlaštenim ekipama. Osim Bosne i Hercegovine u bubnju će se naći i reprezentacije Norveške, Ukrajine, Danske, Švedske, Republike Irske, Slovenije i Mađarske. Zahvaljujući rejtingu koji smo tokom minulih pet godina postigli, naša bi reprezentacija ovaj put trebala biti nositelj. Osim nas, povlašteni bi još trebali biti Ukrajina, Danska i Švedska tako da bi nam žrijeb mogao donijeti utakmice protiv nekog od ovih selekcija: Norveška, Republika Irska, Slovenija i Mađarska.

Loading