PEACE RUN – Trka mira prolazi kroz Tešanj.

I ove godine, kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi međunarodna Trka mira – “PEACE RUN”, a za našu državu organizacijske obaveze je preuzelo Udruženje građana “Novi milenijum” Banjaluka.

U srijedu, 11.05.2016.godine, kolona trkača iz pravca Teslića prolazi kroz našu općinu, sa kraćim zadržavanjem na platou ispred Osnovne škole “Huso Hodžić”, gdje su im učenici i nastavno osoblje pripremili doček i kratki program. Na ulasku u Tešanj, koloni trkača će se pridružiti i određen broj sportista sa naše općine te učenika Osnovne škole “Huso Hodžić” koji će sa učesnicima utrke prijeći dionicu ulicama grada, od autobuske stanice do osnovne škole. Dolazak kolone i ulazak u Tešanj očekujemo oko 10:30 sati. U nastavku nekoliko informacija o samom događaju:

Najveća svjetska štafetna trka sa bakljom mira povezuje sve evropske zemlje od Lisabona do Rima a start utrke bio je 24. februara 2016.godine, u gradu Portu, Portugal, koji je bio domaćin svečanosti otvaranja evropskog dijela Trke mira. Ova manifestacija je osnovana 1987. godine a sada, u svojoj trećoj deceniji postojanja, predstavlja najveći i najrasprostranjeniji projekat ljudskog napora za mir. Međunarodni tim trkača će iz Porta nositi baklju kao simbol mira – prenoseći je iz ruke u ruku, iz srca u srce, prema istoku kroz cijelu Evropu. Trkači će posjetiti školsku djecu, društvene grupe, organizacije iz svih okruženja, uglednike i sportiste, dijeleći s njima ideale ohrabrenja i podrške za druge u poticanju timskog rada i mira u našim svakodnevnim životima. Trkači će preći više od 24.000 kilometara kroz 47 evropskih zemalja, a evropski dio Trke mira će se završiti u Rimu 8. oktobra 2016. godine.

Trka će se u 2016. godini održati na svim kontinentima u preko 100 zemalja. U narednim mjesecima trkači će trčati oko 100 km na dan. Jedno ili dva vozila će pratiti timove trkača dok svakog dana nose baklju iz grada u grad, a očekuje se da će svaki trkač dnevno pokriti od 10 do 30 kilometara. Podršku su dale mnoge svjetske ličnosti, među kojima su i predsjednik Nelson Mandela, predsjednik Mihail Gorbačov, Majka Tereza i Karl Luis. Karl Luis, glasnogovornik Trke, je rekao: „Noseći baklju, milioni građana naprave korak za harmoniju i premošćivanje kulturnih i društvenih granica koje odvajaju narod od naroda”.

Pozivamo građanstvo da u srijedu, 11.05.2016. godine, izađu na ulice i daju podršku trkačima u prolasku ulicama grada, na relaciji od Autobuske stanice Tešanj do Osnovne škole “Huso Hodić” Tešanj.

2

Loading