Nogometna reprezentacija BiH večeras protiv Belgije.

Nakon uvjerljive pobjede nad Estonijom, naša nogometna reprezentacija svoj put prema Rusiji i Svjetskom prvenstvu 2018. nastavlja kroz Brisel, gdje je čeka vjerovatno i najteži izazov u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Na stadionu “King Baudouin” odmjeriće snage sa “malo težim” protivnikom, Belgijom.
Belgija je evropska nogometna sila, a u prilog tome ide podatak da su druga selekcija na FIFA rang listi, te da u svojim redovima imaju odlične igrače poput Edena Hazarda, Romelua Lukakua, Driesa Mertensa, Thibauta Courtoisa, Christana Bentekea, Kevina de Bruynea…  pregršt nogometaša iz samog vrha evropskog nogometa, koje sa klupe predvodi Roberto Martinez, bivši trener “Evertona”. Martinez je na mjestu selektora Belgije naslijedio Marca Wilmotsa i odmah je unio određene promjene u tim, a uz to vrijedi napomenuti da mu je asistent nekadašnja zvijezda “Arsenala” Thierry Henry. Vrijednost Belgije kao reprezentacije procjenjuje se na oko 414 miliona eura, što je trostruko više od onoga na koliko se procjenjuje bh. reprezentacija.
2
Bez sumnje je Belgija favorit u ovom meču, ali neke stvari ipak idu u prilog “Zmajevima”. Mnogi naši igrači su ušli u vrhunsku formu na početku nove takmičarske sezone, a Martinezu je nekoliko igrača otkazalo nastup za večerašnji meč zbog raznih zdravstvenih problema, pa tako nema ni Nainggolana, ni Kompanyja, Dembelea, Thorgana Hazarda, Vermaelena. Pored toga, bh. reprezentacija ima uspješan skor protiv Belgijanaca, bez obzira što smo prošle godine poraženi u Briselu.
Sigurno je da uzbuđenja i neizvjesnosti neće manjkati na večerašnjoj utakmici, a selektor Belgije Martinez tvrdi da neće pobijediti formacija na terenu, niti imena igrača, već isključivo voljni momenat i borba. Ko više zasluži, tom će pobjeda i pripasti. “Bosna i Hercegovina je sjajna ekipa, koja ima vrhunske igrače, te u toku igre može lako da se transformiše i to je najopasniji naš rival u kvalifikacijama. Izuzetno ga cijenim”, kazao je belgijski selektor na sinoćnjoj press konferenciji.
Naš selektor Meša Baždarević nema problema s povrijeđenim igračima, svi igrači su se odazvali, ali je na “slatkim mukama” budući da većina ofanzivaca briljira u posljednje vrijeme. No, daleko najopasniji po gol Belgije trebao bi biti Edin Džeko, koji je do sada protiv Belgijanaca zabio pet golova a trenutno je u odličnoj formi.
6

Na sinoćnjoj press konferenciji naš selektor je, između ostalog, rekao da su svi igrači spremni za ovaj meč, te da u dobroj atmosferi dočekujemo sutrašnju utakmicu. “Promijenilo se nije ništa što se tiče zdravstvenog biltena, odradili smo sve što smo planirali, igrači su uradili sve da u pravoj atmosferi dočekaju meč. Bit ćemo sremni da se sutra suprostavimo reprezentaciji Belgije, dobro se radilo i treniralo, možemo biti zadovoljni. Neće biti lako, Belgija je jako dobra ekipa, ali dat ćemo svoj maksimum da pobijedimo”, rekao je Baždarević, koji je istakao i to da vodi računa i razmišlja o protivniku i njihovoj selekciji ali da sve zavisi od nas.

1
Iako se posljednjih dana u Briselu strahuje od novih terorističkih napada, mi dolazimo u miru – da pobijedimo i sretno se vratimo kući.
Izvor: sportsport.ba

Loading