Škola ribolova USR “Blinker” Kalošević.

Protekle sedmice je na ribolovnom reviru jezera “Mrkotić”, u trajanju od 6 dana, održana “Mala škola ribolova 2016”, koju je kao i svake godine za najmlađe ribolovce organizovalo Udruženje sportskih ribolovaca “Blinker” Kalošević.

Već od prvog dana škole ribolova vidjela se ozbiljnost u radu, kako organizatora tako i polaznika, čiji je odziv bio zaista impozantan. Polaznici škole su, naredna tri dana, bili u prilici naučiti pa skoro sve elemente modernog ribolova: vezanje udica, montiranje sistema za ribolov, vrste riba, dozvoljene veličine za ulov, lovostaj, mrijest, praktičan ribolov na stazi, podešavanje sistema na pecaljkama, pravilno postavljanje mamaca, tehnike zabacivanja, tehnike kontriranja, način pripreme i korištenja primame, pravilno skidanje ribe sa udice, čuvanje ribe i druge korisne stvari.

Četvrtog dana škole organizovano je mini takmičenje u tri kategorije, do 10 godina, preko 10 godina i kategorija za djevojčice, dok je petog dana upriličena i provjera teoretskog znanja, vrste riba, tehnike ribolova, lovostaj i mrijest, tehnike ribolova, dozvoljene količine i veličine ulova, te edukacija iz praktične pripreme i korištenja primame (krme), način određivanja dubine prilikom ribolova, strategija ribolovca na vodi, te opet praktičan ribolov.

Posljednjeg, šestog  dana škole organizovano je zajedničko takmičenje polaznika škole ribolova “Blinker” Kalošević-Tešanj i polaznika škole ribolova “Bosna” Maglaj. Ukupno 51 učesnik u tri kategorije, nakon podjele crvića i krme, te izvlačenja startnih mjesta, nastupilo je dvosatno takmičenje po vrlo ugodnom vremenu.

Lijepo je bilo vidjeti srećna lica mladih ribolovaca kada ulove ribu, napetost i isčekivanje da riba zagrize. Nakon vaganja ulova i sumiranja rezultata pristupilo se i proglašenju najboljih i uručenju nagrada:

Kadetkinje:
1. Ena Terzić, Jelah
2. Ela Lokmić, Maglaj
3. Merjem Terzić, Jelah

Kadeti do 12 godina:
1. Emrah Davarović, Kalošević
2. Basor Ajdin, Maglaj
3. Ismar Ćeman, Miljanovci

Kadeti preko 12 godina:
1. Ibrahim Bobarić, Kalošević
2. Dženan Sejdić, Mrkotić
3. Faris Saltagić, Kalošević

Svim polaznicima uručene su besplatne dozvole za ribolov, besplatni štapovi i diplome o završenoj školi ribolova. Najbolji pojedinci su, pored diploma i medalja, dobili i vrijedne robne nagrade u ribolovnom priboru.

Uručene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima, privrednim licima, udruženjima građana i institucijama koji su nesebično podržali rad male škole ribolova te im se ovom prilikom javno zahvaljujemo. Zahvale idu i donatorima i sponzorima bez čije podrške ne bi ni bilo ove škole:
Generalni pokrovitelj: Općina Tešanj,
Generalni sponzor: OAZA,
Partner na projektu: STR “ALAS” Jelah.

Ovom prilikom svim polaznicima škole ribolova i učesnicima takmičenja upućujemo iskrene čestitike na postignutom znanju i rezultatima u praktičnom ribolovu uz ribarski pozdrav BISTRO!

Kompletnu fotogaleriju možete pogledati  ovdje.

Loading